Какво представлява ебру?

Ебру е едно от най-древните изкуства и представлява техника за рисуване върху вода. Било е използвано за украса и декорация в миналото на писма и на книги. Наименованието идва от “Аб-ру”, което на средноазиатски турски диалект означава водна повърхност. Често се изобразяват различни видове цветя (най-често лалета и рози), а някои изображения имат шарката на мрамор. Естествено технниката позовлява и развихряне на въображението и всякакви варианти на артистизъм – от абстрактни, но изящни цветови комбинации, до цветя, животни, хора и предмети. Никога не могат да се получат две напълно еднакви изображения. Всяко произведение си остава уникално.

Предполага се, че това изкуство е възникнало през ІХ век в Тюркистан. Най-старото запазено ебру е от далечната 1554 г., а в периода на Османската империя ебру-то се е смятало за сериозен занаят и изтънчен вид изкуство, което не всеки художник или майстор е имал таланта да владее.

В миналото ебру се е използвало за украса на листовете, които са служели за официална кореспонденция.

Доскоро ебру е било анонимно изкуство, което не носи подписа на своя създател. Много малко от имената на майсторите ебрутисти преди 20-ти век са достигнали до наши дни и то ако за тях се е споменавало в други хроники и документи.

От Турция образци на това изкуство се разпространяват в Европа под названието “турска хартия”, а през 20-ти век към него започват да проявяват интерес и в САЩ.

В известна степен тази нетрадиционна и интересна техника на рисуване наподобява монотипията, при която се разливат различни цветове бои върху гладка повърхност и отгоре се поставя лист, на който се отпечатва дадено изображение или случайни форми. Повечето художници споделят, че човек има идея за композицията, но никога рисунката не става според първоначалните ни представи.

Как и къде да се науча на ебру-техниката за рисуване върху вода?

Заповядайте да попътуване в изгубения свят на приказното ни въображение! Ще творим приказни цветя, ще сбъдваме мечти от цветове върху водатa.
Всеки ще има възможността да сътвори няколко собствени картини.

телефон за записване и допълнителна информация: 0877 883 263

Няколко примера за ебру